За силата на това да знаеш как, а не с какво да направиш нещо

xArtХубаво е да знаеш как да направиш нещо. Как да забиеш пирон, как да си боядисаш къщата. И не е съвсем задължително да използваш ултра-модерни инструменти за тази цел. Както казваше една колежка – един класически чук, четка и да не те е страх да се изцапаш с боя са напълно достатъчни фактори (това с класическият чук е пробвано в няколко магазина и ще бъде предмет на някоя друга статия).

Сега по същество: мнозина от моите млади колеги програмисти постигат блестящи успехи в своите професионални ангажименти. Аз се радвам изключително много като видя проект написан така – в съответствие с най-новите и модерни изисквания, предоставящи изключителна лекота на използавнето… Но уважаеми колеги, не може да искате при всяка дори и минимална трудност да търсите готови библиотеки или решения (все едно вместо да замахнете 5-6 пъти с чука за да си забиете пирона, да си купите оптичен самонивелиращ се пневматичен чук, който ще забие пирона като натиснете бутон).

И ЗАТОВА:
– преговорете си математиката. помните ли ЧМТ? – това бяха едни симпатични малки книжчици, а абревиатурата се изговаря като Четиризначни Математически Таблици. И Уикипедия ще ви свърши работа, обаче да не забравяме че е добре от време на време да се чете и от място различно от монитора.
– припомнете си поне основните правила за правоговор и правопис. И аз не съм перфектен и допускам грешки, но поне се старая техният брой да е минимален.
– признайте че колкото и нови версии да има вашата любима платформа за програмиране, събирането на две числа не се е променило особено, а само начина по който ще представите това на потребителя.