Как да си изберем магазин за компютърна техника (лично мнение)


Вече няма компютърна фирма без уеб сайт и/или електронен магазин. Но… поне за такива като мен все още е важен личният контакт. Много обичам да отида на място, да поговоря със продавачите… Тъжната истина е че напоследък повечето търговци не могат да си позволят да държат на склад много стока, но пък това не променя факта че един разговор на място може да е много по интересен от 10 електронни писма разменени през контактната форма на сайта. И така – за тези които мислят като мен – няколко простички неща:laptop-819285_1280

  • Обърнете внимание на посрещането. Освен ако не уцелите някакъв много натоварен момент, нормално е да ви кажат поне „Добър ден“. Ако влезете и се почувствате все едно сте влезли на чуждо място, по-добре си излезте.
  • В един добър магазин ще ви обслужат еднакво, без значение дали сте експерт или начинаещ. Изключително непрофесионално е ако консултанта се възползва от незнанието на клиента – лично аз съм присъствал на няколко подобни ситуации. Затова – когато търсите нещо конкретно, но не сте достатъчно наясно от техническа гледна точка – обърнете внимание за това дали веднага започват да ви предлагат конкретни изделия, с убеждението че „това“ е вашият избор.  След като продавача се интересува най-много от това максимално бързо да Ви продаде нещо, а не и от това какъв по точно е проблемът ви – имайте си едно наум!
  • Нека количеството да не е за сметка на качеството. Не се лъжете по това че като влезете и виждате една огромна зала пълна с невероятно количество техника. Както споменах в началото – сега е трудно да се поддържа наличност, и някои магазини компенсират това със всевъзможни други похвати.
  • В магазина работи ли жена? Абсолютен мит е че момичетата не са наясно с този вид техника! Фактът че управлението на фирмата е допуснало в екипа да има жени е изключително показателен. Да не говорим че ако сте жена и търсите нещо конкретно което да ви свърши работа, то обяснение по въпроса от колежка ще е по-добре отколкото от колега който с усмивка през 10 секунди си мисли какво неотразимо усещане причинява у вас.
  • Визитката е огледалото на бизнеса – предложиха ли Ви такава преди да си тръгнете? Или поне рекламен флаер, или календарче? Не подценявайте това  материално изражение.
  • Не се колебайте да демонстрирате осведоменост! Вероятно предварително сте проучили в интернет подробности за това което искате да си купите. Ако търговецът срещу вас демонстрира отношение от типа – „този явно си мисли че много знае“ – то явно не са склонни да приемат клиенти които имат желание да знаят.
  • Коректност и поддръжка – това е винаги отговорен момент! Има ли магазина собствен сервиз, каква е разликата преди и след като изтече гаранцията на продукта? Ако усетите че отговорите които получавате на тези въпроси са неуверени, или в другата крайност – прекалено уверени – запишете си три наум преди да продължите с този магазин! Няма нищо по-лошо от това преди гаранцията всичко да е наред, а след това…

book-731199_1280

P.S.: тази кратка статия няма за цел реклама/антиреклама. Както виждате – няма посочен линк, няма споменати имена. Написването и е в отговор на молби от мои приятели да дам съвет по темата.

Благодаря ви за отделеното време!