предпазливост в интернет

Интернет е хубаво място. Толкова много информация, забавление и услуги… Естествено сте чували и за заплахите които ви дебнат там. Ще се опитам да ви дам някои основни насоки как да се предпазите. Моля, не приемайте тази статия като изчерпателно ръководство. Тя е по-скоро ориентир в основните понятия. И така:

– безопасността на първо място – щом сте решили да използвате Интернет, не трябва да забравяте че там е като натоварена магистрала. Освен вас има хиляди, милиони други потребители които искат да достигнат до същото място като вас, а не всички да с почтени намерения. За целта е добре да имате някаква софтуерна защита – антивирусна програма, програми предпазващи от шпионски програми и много много други. Разнообразието е голямо и няма да ви е трудно да откриете тази която ще ви свърши добра работа – има безплатни и платени. А ако проявите инициатива и споделите с вашият компютърен консултант че се притеснявате за сигурността на компютъра си и скате да я подобрите – още по добре!

– паролата е всичко – паролата е като ключа за вашата къща. Няма да ви е приятно някой да влиза там когато си поиска нали? Все още изследвания от известни лаборатории за компютърна сигурност показват как повечето откраднати данни се дължат на лошо избрана парола: 0000, 12345, имена, телефони, рождени дати… Със сигурност сте прочели и как е добре "паролата да е дълга, да използва специални символи и по възможност да няма логическа стойност, например: "q5{A#t6(tc". Това без съмнение е една много хубава парола, стига да може да я запомните. Ако не можете – има два подхода: измисляте си такива сложни пароли и ги записвате някъде (където риска да ви ги откраднат все още си е доста голям, дори и да са на хартия) или измисляте как да ги запомните с помощта на компютъра (все пак сме в интернет посредством компютъра или някакво подобно устройство). Един хубав пример е замяната на букви с цифри по начин който на вас ви се стори най-добър. Например: ivan –> 1v4n. Така наглед простата замяна покачва сложността на паролата двойно (от такава само с букви става на такава с букви и цифри). Аналогично може да постъпите и със препинателните знаци, или пък да комбинирате главни и малки букви. Може да подберете и такива символи, които разположени върху клавиатурата може да бъдат запомнени по-лесно (например символите asdwsx образуват кръст, но не ги използвайте, измислете си нещо малко по-трудно!) Сигурно използвате много услуги в Интернет които изискват парола. Да измислите и помните за всяка една различна парола е доста трудно. Но поне се постарайте да разделите услугите по типове – например никога не използвайте паролата за електронната си поща като парола за социална мрежа. Помислете си коя от всичките услуги за вас е най-важна (обикновено е тази в която имате най-много лични данни) – за нея си измислете отделна парола и не я повтаряйте на друго място. Посредством тези простички правила ще усложните значително задачата на някой който си е поставил за цел да разгадае вашата парола.

– електронна поща – когато избирате къде да си направите електронна поща, проучете нещата предварително. Имайте предвид че личната електронна поща е нещо различно от служебната. Съветвам Ви по никакъв начин и повод да не използвате служебната поща за лична кореспонденция. Системният администратор на вашата фирма може без особено затруднение да получи достъп до нейното съдържание, и най-малкото няма да Ви е приятно ако разбереше че някой е разгледал личните ви снимки от неделята на морето. Направете личната си поща на място от което сте чули че е добро от поне трима ваши познати. Няма да Ви давам конкретни имена, тъй като не е това целта на тази статия. Обърнете внимание на: обемът който ви се предоставя, начините за достъп до пощата (браузър, специална програма, мобилен телефон), интерфейса (има ли превод на езика който ви е най-удобен). Тук важи в пълна сила правилото – много хубаво не е на хубаво, и ако прочетете още от началната страница поне 10 обещания за невероятни параметри които ще получите ако се регистрирате то по-добре се откажете от тази на която сте попаднали. Също така ако има прекалено много интегрирани вътре допълнителни услуги – не е добър знак. Не е лошо да има много допълнителни функционалности, но е добре те да бъдат ясно отделени от електронната поща. Прекалено силната интеграция според мен само ще попречи. Ако тези функции са ясно и добре отделени от пощенската част – това е добър знак.

– социални мрежи – без значение коя от тях използвате, не забравяйте че това е особено място. Внимавайте добре какво публикувате там – снимки, лични данни… Най-добре е да спазвате златното правило: публикувайте неща които бихте споделили и с някой непознат на улицата, особено ако сте начинаещ. С течение на времето ще усвоите начините по които може да защитите данните си, но имайте предвид че собствениците на тези социални мрежи много обичат постоянно да променят общите условия за използване, параметрите и настройките. Затова – винаги едно наум че не знаете кой ще прочете това което сте написали.

– изтегляне на файлове – или както е по-известно – download. Преди време това беше славно начинание. Ниската скорост на интернет преди години означаваше че за няколко часа престой в интернет можеше да се свалят 3-4 песни, или 10-на снимки. Съвременните потребители дори и не подозират че съвременните високи скорости са както добро, така и не толкова добро нещо по отношение на тяпната сигурност. Сега е изключително лесно да си изтеглите каквото си пожелаете от интернет. Разнообраието е голямо, но не забравяйте че високата скорост и новите технологии позволяват освен с песен, да се сдобиете и с нещо друго (да не изброявам излишно, просто потърсете в интернет за компютърни вируси). Важното тук е да запомните че е добре да сваляте файлове от сайтове на които може да се доверите. А как да разберете това? Ако още от първите страници на сайта започнат да ви заливат реклами за светкавично сваляне на огромни по размер файлове, за наличието на каквото си помислите (или сте си помислили) – само кликнете тук! НЕ, сайтът не може да мисли вместо вас. Ако не сте сигурни в даден сайт – попитайте някой познат, или поне пуснете името на сайта през някоя търсачка. Със сигурност ако други преди вас са пострадали, ще откриете информация.

– не се страхувайте да питате – човешко е да се греши. Ако въпреки всички ваши усилия да се опазите от неприятности се стигне до там да сте в беда, то не се притеснявайте да помолите за помощ. Това е особено важно ако ползвате служебен компютър и във фирмата имате човек който отговаря за това. Ако не сте напълно сигурни в това което вършите, то със сигурност ще си спестите още проблеми ако чисто и просто се обърнете към него за съдействие. Отнасяйте се както при преглед от лекар – ако излъжете за нещо, то съответно и специалистът ще бъде подведен и следователно няма как да ви помогне добре. И точно както при лекарите – вероятно след време той ще открие истината, но може да бъде късно (е не за живота и здравето ви, но със сигурност за доста други неща). Да си признаете че сте сбъркали при работата с компютър със сигурност е далеч по-лесно отколкото личното признание пред лекаря (и то е важно!).

статията е в процес на разработка